poniedziałek, 11 marca 2013

Muffiny z brzoskwiniami i dekoracją z marchewki


Z Wielkanocą najbardziej kojarzą się jajka i zajączki. A jak zajączki to i marchewki. Dlatego na moich muffinach dekoracja z marchewki. Trochę pracochłonna, ale efekt wizualny jak i smakowy zdecydowanie wynagradza wysiłki. Doskonale smakują do słodkich, delikatnych, rozpływających się w ustach muffinek z brzoskwiniami. Zdecydowanie polecam!


Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 duże jajko
  • 125 g jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 80 ml oleju
  • 80 ml soku z brzoskwiń
  • 130 g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 350 g brzoskwiń z puszki* 

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą. Na końcu dodajemy pokrojone w kosteczki brzoskwinie. 


Przekładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach do zrumienienia babeczek.


*  Oczywiście owoce mogą być świeże, ale wtedy sok z brzoskwiń należy zastąpić sokiem z innego źródła lub wodą. Ja wzięłam owoce z puszki ze względu na obecną porę roku :)



Lukier:

  • cukier puder
  • sok brzoskwiniowy

Mieszamy cukier z sokiem do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli chcemy na babeczce mieć więcej lukru musi on być bardziej gęsty.

Dekoracja:
  • 1 duża, gruba marchewka
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru

Doprowadzamy do wrzenia wodę, dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Marchewkę myjemy i obieramy. Obieraczką do warzyw kroimy szerokie paski z marchewki. W zależności jaki efekt chcemy otrzymać paski zostawiamy szerokie lub kroimy na pół. 


Wrzucamy do wody i gotujemy na małym gazie 15 minut bez przykrycia.
Marchewki odlewamy i pozostawiamy a 15 minut do odcieknięta. Po tym czasie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piekarnik ustawiamy na około 100 - 110 stopni. Marchewki suszymy przez mniej więcej 30 minut, aby były suche, ale jeszcze dały się formować. Muszą być jeszcze lekko klejące, wtedy lepiej będą utrzymywały kształt.


Paski marchewki owijamy naokoło rączki drewnianej łyżki. Układamy ponownie na papierze i suszymy jeszcze przez około 35-45 minut.





Pomysł na dekorację ze strony kwestiasmaku.com



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz