poniedziałek, 27 maja 2013

Kurczak słodko - kwaśny

Po licznych deserach czas na coś konkretnego. Zwolennikom sosów słodko - kwaśnych np. ze słoików na pewno zasmakuje. Moim zdaniem jest zdecydowanie lepszy niż ten kupny, a w dodatku bez żadnych ulepszaczy i "na bogato" :) Musicie spróbować!


Składniki:
  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 puszki ananasa 
  • 1/2 - 3/4 szklanki soku z ananasa z puszki
  • 2 spore marchewki
  • mała puszka pędów bambusa 
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 1/3 szklanki ketchupu łagodnego
  • 1/4 szklanki sosu chili słodko-kwaśnego
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku
  • polecam również przyprawę Kotanyi do dań kuchni azjatyckiej, wok (nie jest to żadne lokowanie produktu, po prostu ją lubię :-D)

Cebule kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na patelni i przerzucamy do garnka. Dodajemy marchewkę pokrojoną w słupki i paprykę w paseczkach, podlewamy odrobinę wodą i przykrywamy. Dusimy przez chwilę, aż warzywa lekko zmiękną. 


Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę, pędy bambusa i sok z ananasa oraz ewentualnie odrobinę wody, jeśli poprzednia mocno wyparowała. Całość dusimy przez około 5 minut, co chwilę mieszając. 


Dodajemy ketchup i sos chili. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku, przyprawą azjatycką (ilość zależy od tego jak bardzo ostry smak chcemy otrzymać). Jeśli sosu jest stosunkowo mało do warzyw można dodać jeszcze soku z ananasa lub wody - według uznania smakowego.


Kurczaka kroimy w paseczki, doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku. Smażymy na patelni, następnie przerzucamy do sosu. Całość jeszcze chwilę dusimy, aby smaki przeszły sobą nawzajem. 


Podajemy z ryżem lub makaronem. Pycha!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz