czwartek, 16 maja 2013
Szparagi na grzance z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
Szparagi gotujemy na parze około 10 minut (w zależności od ich ilości i grubości może to trwać dłużej lub krócej), aż będą miękkie, ale nadal chrupiące (tzw. al dente).
Na suchej, nagrzanej patelni rumienimy z obu stron pieczywo.
W garnku gotujemy wodę z solą i octem. Doprowadzamy do wrzenia, następnie skręcamy ogień, aby woda już się nie gotowała. Do małej miseczki wbijamy jajko, delikatnie, z bardzo małej wysokości wlewamy je do gorącej wody. Łyżką delikatnie zagarniamy białko w kierunku żółtka, aby je "otuliło". Gotujemy około 4 minut, po czym łyżką cedzakową delikatnie je wyjmujemy.
Grzanki skrapiamy oliwą, układamy na nich kilka listków rukoli, na to szparagi, jajko i polewamy sosem holenderskim. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem (ja użyłam kolorowego, ale może być dowolny).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz