wtorek, 20 sierpnia 2013

Białe chocolate chip cookies z kokosem i malinami


Malin w tym roku pod dostatkiem, więc jeśli macie ich w nadmiarze koniecznie musicie upiec te ciasteczka. U nas rozeszły się tak szybko, że ledwie zdążyłam zrobić zdjęcia. Brat wyjadał jeszcze gorące. Faktycznie są super. Słodycz kokosa i białej czekolady przełamana jest wyraźnym smakiem malin. Polecam!


Przepis z kwestiasmaku.com


Składniki na 10 dużych ciasteczek:
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub migdałów
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g białego cukru
  • 1 jajko
  • 100 g białej czekolady
  • 20 - 30 malin (poza sezonem mogą być mrożone)

Masło miksujemy z cukrem białym i brązowym na puszystą masę. Dodajemy jajko i jeszcze przez chwilę ubijamy. 


Mąkę przesiewamy z solą i sodą. Dodajemy wiórki i wsypujemy do kremu maślanego. 


Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z masą. 


Formujemy około 10 sztuk ciasteczek, do środka wkładając po 2 - 3 maliny (zależy jak duże są owoce). Układamy w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach, do zrumienienia brzegów ciasteczek. Studzimy na kratce.


1 komentarz:

  1. Robiłam niedawno tradycyjną wersję tylko z czekoladą, ale te też mnie kusiły, wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń