wtorek, 27 sierpnia 2013

Markizy


Pyszne, male ciasteczka. Szybkie w przygotowaniu i efektowne w wyglądzie będą świetnie prezentować się na stole przy każdej okazji. Polecam!


Składniki:
  • 75 g maki tortowej
  • 30 g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka startych migdałów
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko, lekko roztrzepane

Wsypać mąkę, cukier puder i kakao do miski. Wymieszać z migdałami. Wrzucić masło i wyrabiać do uzyskania gładkiej masy. Dodać jajko, zagnieść. Uformować kulkę i zawinąć w folie spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.


Ciasto rozwałkować na około 4 mm grubości. Wykrawać okrągłe ciasteczka o dowolnej średnicy. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 10 - 12 minut.



Krem:
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 4 czubate łyżki masy toffi

Zmiksować dokładnie masło i toffi. Wstawić na chwile do lodówki do ściągnięcia kremu. Przełożyć do szprycy cukierniczej, nakładać na ostudzone ciasteczko i przykrywać drugim.


Smacznego!




1 komentarz: