poniedziałek, 2 września 2013

Curry z kurczaka



Jako wielbicielka kuchni azjatyckiej sama często przyrządzam potrawy z regionów Azji. Tym razem padło na curry z kurczaka z dodatkiem mleczka kokosowego. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, do tego bardzo smaczne i pożywne. W sam raz na szybki obiad, kiedy nie mamy czasu lub chęci stać w kuchni nad garami. Polecam!


Składniki dla 2 osób:
  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • 2 woreczki białego lub brązowego ryżu 
  • natka pietruszki do dekoracji

Filet z kurczaka i cebulę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy cebulę, dodajemy kurczaka i smażymy razem na patelni z dodatkiem łyżeczki curry, soli i pieprzu. Dodajemy pokrojona w dużą kostkę paprykę i smażymy przez chwilę. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy pozostałą ilość curry i paprykę w proszku oraz pastę curry. Mieszamy i smażymy do zagotowania. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i chwilkę gotujemy.


Podajemy z ryżem ugotowanym według przepisu na opakowaniu.
Przed podaniem można posypać pokrojoną natką pietruszki.



2 komentarze:

  1. Fajny obiadek, lubię takie wyraziste smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie dania, w Lidlu ma być teraz tydzień azjatycki, liczę na jakieś przysmaki :)

    OdpowiedzUsuń