Keczup
Z dojrzałych, pysznych pomidorów polecam zrobić keczup. Doskonały jako dodatek do mięs czy kanapek, ale również jako sos pomidorowy do pizzy. Warto zamknąć go w mniejszych słoiczkach i otwierać zimą, kiedy pomidory w sklepach smakują jak woda, a te w puszce nie mają takiego aromatu świeże, latem. Ze smakiem tego keczupu można eksperymentować: dodać imbir lub cynamon, a zamiast (lub oprócz papryki) użyć fenkułu lub selera naciowego.
Składniki:
- 2 kg dojrzałych pomidorów
- 2 duże cebule (czerwone lub białe)
- 1/2 łyżeczki rozbitego w moździerzu ziela angielskiego
- 100 g brązowego cukru (dałam mniej)
- 50 - 100 ml octu winnego (do smaku)
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- sól, pieprz do smaku, pieprz cayenne
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Usunąć twarde rdzenie i pokroić w kostkę.
Paprykę, cebulę i chili pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na oliwie, dodać pomidory (jeśli puściły dużo soku można trochę odlać), przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i cukier. Całość dusić pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną.
Zdjąć pokrywkę, dodać ocet winny i czerwone wino. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcemy, aby ketchup był ostrzejszy, można dodatkowo dosypać pieprzu cayenne.
Gotować na wolnym ogniu do czasu uzyskania pożądanej konsystencji, od czasu do czasu przemieszać.
Przelać do słoiczków, wygotowanych lub wyprażonych w piekarniku, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 20 minut dowolną metoda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz