Jednym z wielu żywieniowych błędów Polaków
jest to, że jedzą zbyt mało ryb. Być może dlatego, że ryby są dość drogie, a
smak tanich filetów, szczególnie mrożonych, pozostawia wiele do życzenia.
Jednak są ryby, które są i smaczne i nie zrujnują do końca naszego portfela.
Cena patroszonego dorsza czy pstrąga jest porównywalna z ceną lepszej jakości
wieprzowiny, a na pewno niższa od wołowiny, po którą wiele z nas sięga mimo
ceny. Więc skąd ta niechęć do ryb? Dobrze przygotowana ryba w niczym nie
ustępuje kawałkowi mięsa, a jest znacznie zdrowsza. Jest najbogatszym
źródłem niezbędnych nienasyconych
kwasów tłuszczowych omega-3, przyspiesza przemianę materii, jest lekkostrawna i
niskokaloryczna, zwiększają poziom serotoniny przez co działają
antydepresyjnie, a do tego przez zawartość wielu mikro i
makroelementów opóźniają starzenie. Dlatego jedzmy ryby! Mam
nadzieję, że mój dzisiejszy przepis zachęci Was do przygotowania jej na
jutrzejszy obiad.
Składniki dla 2 osób:
- 2 pstrągi (u mnie tęczowe)
- 4 ziemniaki
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka
- kilka listków natki pietruszki
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka chili
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól morska gruboziarnista
- pieprz cytrynowy
- estragon, rozmaryn, natka
pietruszki (świeże lub suszone)
Ziemniaki dokładnie wyszczotkować, pokroić w mniejsze kawałki, podgotować w
osolonej wodzie (powinny być jeszcze twardawe).
Marchewkę i pietruszkę oskrobać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Natkę
pietruszki drobno pokroić. Wszystko włożyć do miseczki, polać niewielką ilością
oliwy, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Ryby umyć, natrzeć solą i cytrynowym pieprzem, do środka włożyć starte
warzywa.
Czosnek i paprykę pokroić w cieniutkie paseczki, cebulę w mniejsze kawałki,
dodać do przestudzonych ziemniaków, polać oliwą, doprawić estragonem,
rozmarynem i natką pietruszki oraz solą i pieprzem.
Przełożyć na żaroodpornego
naczynia lub blaszki. Na wierzch położyć pstrągi.
Piec około 30 - 35 minut w 180 stopniach.
Ziemniaki dokładnie wyszczotkować, pokroić w mniejsze kawałki, podgotować w osolonej wodzie (powinny być jeszcze twardawe).
Marchewkę i pietruszkę oskrobać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Natkę pietruszki drobno pokroić. Wszystko włożyć do miseczki, polać niewielką ilością oliwy, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Ryby umyć, natrzeć solą i cytrynowym pieprzem, do środka włożyć starte warzywa.
Czosnek i paprykę pokroić w cieniutkie paseczki, cebulę w mniejsze kawałki, dodać do przestudzonych ziemniaków, polać oliwą, doprawić estragonem, rozmarynem i natką pietruszki oraz solą i pieprzem.
Piec około 30 - 35 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz