wtorek, 11 marca 2014

Pstrąg pieczony


Jednym z wielu żywieniowych błędów Polaków jest to, że jedzą zbyt mało ryb. Być może dlatego, że ryby są dość drogie, a smak tanich filetów, szczególnie mrożonych, pozostawia wiele do życzenia. Jednak są ryby, które są i smaczne i nie zrujnują do końca naszego portfela. Cena patroszonego dorsza czy pstrąga jest porównywalna z ceną lepszej jakości wieprzowiny, a na pewno niższa od wołowiny, po którą wiele z nas sięga mimo ceny. Więc skąd ta niechęć do ryb? Dobrze przygotowana ryba w niczym nie ustępuje kawałkowi mięsa, a jest znacznie zdrowsza. Jest najbogatszym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, przyspiesza przemianę materii, jest lekkostrawna i niskokaloryczna, zwiększają poziom serotoniny przez co działają antydepresyjnie, a do tego przez zawartość wielu mikro i makroelementów opóźniają starzenie. Dlatego jedzmy ryby! Mam nadzieję, że mój dzisiejszy przepis zachęci Was do przygotowania jej na jutrzejszy obiad.


Składniki dla 2 osób:

  • 2 pstrągi (u mnie tęczowe)
  • 4 ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kilka listków natki pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chili
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól morska gruboziarnista
  • pieprz cytrynowy
  • estragon, rozmaryn, natka pietruszki (świeże lub suszone)

Ziemniaki dokładnie wyszczotkować, pokroić w mniejsze kawałki, podgotować w osolonej wodzie (powinny być jeszcze twardawe). 

Marchewkę i pietruszkę oskrobać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Natkę pietruszki drobno pokroić. Wszystko włożyć do miseczki, polać niewielką ilością oliwy, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. 

Ryby umyć, natrzeć solą i cytrynowym pieprzem, do środka włożyć starte warzywa.
Czosnek i paprykę pokroić w cieniutkie paseczki, cebulę w mniejsze kawałki, dodać do przestudzonych ziemniaków, polać oliwą, doprawić estragonem, rozmarynem i natką pietruszki oraz solą i pieprzem. 

Przełożyć na żaroodpornego naczynia lub blaszki. Na wierzch położyć pstrągi. 

Piec około 30 - 35 minut w 180 stopniach.

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz