niedziela, 9 marca 2014

Paluchy drożdżowe z serem



Gdy za oknem taka wiosenna pogoda to praca w kuchni staje się podwójną przyjemnością. Dzisiejszy dzień zaowocował w kolejny drożdżowy wypiek - paluchy z twarogiem. Są pyszne, czego najlepszym dowodem jest to, że zostały już dwa ostatnie. Do tego szybkie i proste w wykonaniu. Musicie wypróbować :-)


Ciasto drożdżowe:
  • 300 g mąki pszennej (typ 550) + 50 g
  • 150 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 30 g cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli


Masa serowa:
  • 200 g twarogu (w kostce do zmielenia lub gotowy mielony dobrej jakości)
  • 1 jajko
  • 100 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka miękkiego masła


Dodatkowo na lukier:
  • 1 białko
  • cukier puder

Mleko podgrzać (musi być bardzo ciepłe, ale nie gorące), dodać cukier i drożdże. Wymieszać, odstawić na 10 - 15 minut - muszą się mocno spienić.


Mąkę przesiać do miski (najpierw 300 g), dodać żółtko, jajko, cukier wanilinowy i sól. Wlać rozczyn drożdżowy i zagnieść ciasto. Jeśli będzie mocno się kleiło dosypać niewielką ilość mąki. Gdy ciasto będzie wstępnie zagniecione dodać pokrojone w kosteczkę masło. Zagniatać aż ciasto będzie elastyczne i puszyste. W razie potrzeby podsypać mąką, pamiętajmy jednak, że im mniej mąki dodamy, tym ciasto będzie później delikatniejsze. 


Ciasto włożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.


W tym czasie przygotować masę twarogową. Twaróg przełożyć do miski, dodać jajko, cukier puder, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny i masło. Wszystko dokładnie wymieszać.


Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 4 mm. Połowę ciasta posmarować masą twarogową, złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na około 8 - 10 pasków. Każdy z nich skręcamy kilkukrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Pieczemy około 20 - 25 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe lukrujemy.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz