czwartek, 9 maja 2013

Koktajl truskawkowo-bananowy

Pojawiające się w sprzedaży truskawki coraz bardziej przypominają smakiem owoce niż styropian, co jest nieodpartym dowodem na to, że sezon truskawkowy jest coraz bliżej. W swoim przepisie na koktajl użyłam mimo to truskawek mrożonych, bo zależało mi, aby był zimny i od razu gotowy do picia, ale zdecydowanie można użyć świeżych owoców i po prostu schłodzić w lodówce. Polecam na upalne dni, doskonale chłodzi, a w dodatku jest smaczny i zdrowy.


Składniki:
  • 2 duże banany
  • 1 szklanka soku ze świeżych pomarańczy (najlepiej wyciskanego ręcznie i z dodatkiem miąższy wydrążonego ze skórki)
  • 200 g truskawek (u mnie mrożone)
  • 150 - 200 ml zimnego mleka
  • sok z 1/2 cytryny
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki miodu do smaku

Banany obieramy i łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera, zalewamy mlekiem i sokiem z pomarańczy, dodajemy truskawki i sok z cytryny. Miksujemy całość przez około 1 minutę do uzyskania gładkiego napoju. 


Jeśli koktajl jest dla Was za mało słodki można na koniec dodać miód i chwilę miksować do wymieszania.


Smacznego!




1 komentarz: