Ciasteczka kokosowe z płatkami kukurydzianymi
Dla wszystkich wielbicieli wiórków kokosowych i płatków kukurydzianych. Jedne z lepszych ciasteczek. Łatwe i szybkie w wykonaniu, na zewnątrz zniewalająco chrupiące, w środku przyjemnie miękkie. W dodatku aromat przy ich pieczeniu wypełnia całe mieszkanie, co sprawia, że nie można się ich doczekać. Nawet mojemu pieskowi pachniały wyśmienicie :-) Następnego dnia od upieczenia płatki niestety miękną, ale są tak pyszne, że możecie nie mieć okazji się o tym przekonać!
(Przepis podejrzany w Małej Cukierence)
Składniki na 30 ciasteczek:
- 2 jajka lekko roztrzepane
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g płatków kukurydzianych, drobno pokruszonych
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Dodać do masy maślanej, chwilkę zmiksować, tylko do połączenia.
Wsypać rodzynki i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać łyżką.
Formować w ręku niewielkie kulki. Masa jest dość klejąca, więc dłonie można zwilżyć wodą. Ulepione kulki wkładamy do płatków i dokładnie dociskamy, aby płatki się przykleiły.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, delikatnie rozpłaszczamy.
Pieczemy w 190 stopniach z termoobiegiem około 15 - 18 minut.
What a watchdog:) as sweet as those cookiez.:)
OdpowiedzUsuń