Strony
▼
piątek, 29 listopada 2013
Mini serniczki pod pierzynką
Składniki na spód:
niedziela, 24 listopada 2013
Tort Rafaello na Boże Narodzenie
Wiórki kokosowe idealnie pasują do scenerii zimowych świąt, bowiem kojarzą się ze śniegiem. Podobnie jak beza, która przypomina śnieżną pierzynkę. Dlatego połączenie obu tych składników w jednym, białym torcie idealnie spisze się w czasie nadchodzących świąt. Oprócz tego, że świetnie wygląda, to klasyczny tort rafaello zawsze wszystkim smakuje. No prawie wszystkim, bo niestety nie zachwyci tych, którzy tak jak mój K. nie lubią kokosa. Wtedy bezowe bałwanki muszą wystarczyć :-)
Składniki na bezowe bałwanki:
- 4 białka
- 250 g cukru
- szczypta soli
- 1 czubata łyżka mączki ziemniaczanej
- 1 łyżka białego octu winnego
Białka ze szczyptą soli ubijamy na bardzo sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, ubijamy do uzyskania sztywnej, szklistej konsystencji. Dodajemy mąkę i ocet, mieszamy do połączenia. Przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą końcówką. Wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując bałwanki (jeden większy i jeden mniejszy okrąg stykające się na środku).
Pieczemy w 90 stopniach około 80 - 90 minut.
Po ostygnięciu dekorujemy pisakami spożywczymi.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 7 łyżek cukru
- 1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy do rozpuszczenia, a następnie dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy, tylko do połączenia składników.
Przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej dokładnie margaryną.
Pieczemy około 35 minut w 175 stopniach, do suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia.
Składniki na krem:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 100 g wiórków kokosowych
- 70 g płatków migdałowych
- 120 g cukru pudru
- likier kokosowy - do smaku (dałam 10 ml)
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i miksujemy. Wsypujemy cukier i mieszamy. Odkładamy 3 łyżki takiej masy, a do reszty dodajemy wiórki kokosowe i migdały. Do smaku dolewamy likier kokosowy.
Dodatkowo do dekoracji:
- wiórki kokosowe
- cukrowe perełki lub śnieżynki
Biszkopt kroimy na pół, przekładamy kremem z dodatkami. Na wierzchu smarujemy odłożonym kremem. Posypujemy wiórkami i cukrowymi perełkami, na około obkładamy bezowymi bałwankami. Odstawiamy do stężenia.
Smacznego!
sobota, 23 listopada 2013
Likier kokosowy
Pyszny, delikatnie kokosowy, nie za mocno alkoholowy, domowej roboty likier kokosowy. Prosty i szybki w wykonaniu, jedynie namaczanie wiórków wymaga kilku dni. Potem już tylko wszystko razem miksujemy. Doskonały jako samodzielny trunek, dodatek do kawy, wypieków czy jako prezent dla bliskich na nadchodzące święta. Polecam!
Składniki:
- 125 g wiórków kokosowych
- 300 ml wódki
- 500 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki mleka kokosowego w proszku
- 3 łyżki drobnego cukru (do smaku)
Wiórki kokosowe umieścić w słoiku lub szczelnie zamykanym pojemniku, zalać wódką, odstawić na 7 - 14 dni, co dwa dni zamieszać słoikiem/pojemnikiem.
Po tym czasie przelewamy zawartość słoika na duże sitko, które umieszczamy nam miską i odstawiamy na co najmniej 12 godzin, aby odsączyć wiórki. Wódkę pozostawiamy w misce, wiórki możemy schować do pojemniczka i wykorzystać np. do jakiegoś wypieku.
Do miski z alkoholem dodajemy mleko skondensowane, śmietankę, mleko kokosowe w proszku. Dokładnie mieszamy, dosładzamy do smaku.
Przelewamy do butelek i odstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone.
wtorek, 12 listopada 2013
Koktajl śniadaniowy
Czy też tak czasami macie, że wstajecie rano i nie chce Wam się robić śniadania? Nie macie apetytu, czasu, lub po prostu ochoty na robienie bałaganu w kuchni? Najlepszym rozwiązaniem jest wtedy wyciągnięcie z lodówki suchych kanapek przygotowanych poprzedniego dnia, albo przygotowanie koktajlu, którego zrobienie zajmie Wam mniej niż 5 minut. Jest nie tylko szybki w wykonaniu, ale również zdrowy i pożywny, a jego wypicie zapewni Wam energię na cały ciężki poranek. Smacznego!
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki serka homogenizowanego waniliowego (np. Danio)
- 1/2 szklaki soku z pomarańczy
- 1 banan
- 1 gruszka lub jabłko
- 4 łyżki ulubionego musli
- miód lub golden syrup do smaku
Owoce obrać i pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić do blendera, zalać mlekiem, sokiem pomarańczowym, dodać serek i wszystko dokładnie zmiksować.
Na koniec wsypać musli, delikatnie wymieszać. Posmakować i ewentualnie dosłodzić.
Miłego dnia!
poniedziałek, 11 listopada 2013
Chicken tortilla soup czyli zupa z tortillą i kurczakiem
To będzie jedna z moich ulubionych zup. I choć dopiero co zjedliśmy ostatnią porcję to już chciałoby się ugotować kolejną. Jest w niej wszystko to, co lubię najbardziej - duża ilość papryki, kurczaka, pikantność i dodatek placków tortilli. Jej przygotowanie nie wymaga długiego czasu, co jest dodatkowym atutem. Jeśli lubicie zupy to jest to dla Was obowiązkowa pozycja. Jeśli nie lubicie - również. Ta zupa jest inna niż wszystkie, nie da się jej nie lubić :-)
Składniki:
- 7 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 pojedyncze duże piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 2 średnie marchewki
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1 mała papryczka chili*
- sól, pieprz
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- papryka w proszku
- czosnek granulowany
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 - 3 placki tortilli (wrap)
*jej ilość można dowolnie modyfikować, w zależności od upodobań i pikantności samej papryczki
Kurczaka oczyszczamy z błonek i żyłek, każdą pierś kroimy w poprzek na pół. Przygotowujemy marynatę: 3 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z około 1 łyżeczką granulowanego czosnku, suszoną natką pietruszki, solą, pieprzem, papryką w proszku. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy około 30 - 35 minut w 180 stopniach.
W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Oba warzywa wrzucamy na dużą patelnię z niewielką ilością oliwy, podsmażamy aż zmiękną.
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na 4 części, a każdą z nich w cienkie plasterki. Dorzucamy na patelnię. Dodajemy również pokrojony w plasterki czosnek, chili w plasterkach oraz odsączoną i przepłukaną fasolę. Zalewamy 1 szklanką bulionu i dusimy na wolnym ogniu około 5 minut.
Upieczonego kurczaka kroimy w niezbyt małą kosteczkę.
Zawartość patelni przerzucamy do garnka, dodajemy kurczaka i pozostałą ilość bulionu. Doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki, papryką w proszku. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy razem 7 - 10 minut.
Przed podaniem posypujemy porwanymi na kawałki plackami tortilli.
Smacznego!!
Oryginalny przepis (nieco przeze mnie zmodyfikowany) pochodzi ze strony www.diethood.com