Pierniczki brukowce
Pyszne, puszyste pierniczki, które po upieczeniu wyglądem przypominają kostkę brukową - stąd ich nazwa. Należy piec je już teraz, albo bezpośrednio przez świętami, gdyż są miękkie od razu po upieczeniu, a potem potrzebują kilku dni, aby ponownie zmięknąć. Aby przyspieszyć ten proces to szczelnie zamkniętego pojemnika z pierniczkami wkładamy pokrojone na kawałki jabłko, które wymieniamy co dwa, trzy dni. W wilgotnym miejscu można zostawić je bez przykrycia, aby wchłonęły wilgoć z otoczenia. Możemy nadziewać je ulubionym dżemem, powidłami, czekoladą, lub zostawić bez nadzienia. Lukier kakaowy możemy zastąpić kawowym lub cytrynowym. Modyfikacji jest wiele, ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia :-)
Składniki:
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
W garnuszku o grubym dnie umieszczamy 2 łyżki cukru, karmelizujemy (pozostawiamy na średnim ogniu, nie mieszamy i czekamy, aż cukier się rozpuści i zmieni kolor na złoty). Dolewamy 1/3 szklanki wody (reakcja będzie bardzo gwałtowna!). Zagotować do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Dodać pozostały cukier, mód, przyprawę, zagotować i odstawić do wystudzenia.
W dużej misce umieszczamy mąkę, z sodą, jajko, miękkie masło. Dolewamy ostudzony karmel i wyrabiamy do połączenia. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, nadziewać dżemem, formować kulkę. Układać na blaszce w odstępach około 1 cm.
Piec w 180 stopniach około 20 minut.
Lukier:
- 1 łyżeczka kakao (lub kawy rozpuszczalnej/soku z cytryny)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, lukrować jeszcze nieco ciepłe pierniczki.
Przepis pochodzi ze strony: mojewypieki.com
Jedne z moich ulubionych pierniczków :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj robię:)
OdpowiedzUsuń