Bezowe pieczarki
Jeśli lubicie bezy, ale znudziło Was już ich tradycyjne podanie to wypróbujcie bezowe pieczarki. Ich przygotowanie jest równie proste jak tradycyjnych, a rezultat niezwykle efektowny. Zaskoczcie swoich bliskich i upieczcie im te pyszne pieczarki :-)
Składniki:
250 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka upić na sztywną pianę, partiami dodawać cukier, ubijać, aż cukier się rozpuści a piana będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką. Formować kapelusze i nóżki. Przy wyciskaniu kapeluszy zacząć od zewnątrz i kierować się do środka, a końcówkę pociągnąć w bok, aby nie utworzyć "czubka". Nóżki formować od dołu ku górze w taki sposób, aby na dole były grubsze niż u góry. Mokrym palcem spłaszczyć czubek, aby móc potem położyć na nóżce kapelusz.
Piec około 50 minut w 100 stopniach, a potem przez kolejne 30 - 40 minut w 70 stopniach.
Kapelusz przyklejać do nóżki za pomocą bardzo gęstego lukru. Posypać niewielką ilością kakao.
ale super pomysł! Dla mnie bomba, super :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł i pięknie wyglądają.
OdpowiedzUsuńAleż są niesamowicie urocze! :)
OdpowiedzUsuń