sobota, 5 października 2013

Ciasteczka dyniowe z orzechami


Bardzo wilgotne, aromatyczne, z chrupiącymi orzechami i bardzo słodką polewą. Koniecznie z białej czekolady, bez niej to już nie to samo. Obowiązkowy dodatek cynamonu, dzięki któremu aromat ciasteczek czuć w całym domu. Pozycja obowiązkowa na jesień :-)



Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1 szklanka miąższu dyni startej na wiórki
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

W naczyniu zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i 1/2 szklanki orzechów. 


W drugim naczyniu dokładnie zmieszać dynię, cukier, masło i jajko oraz aromat. Dodać suche składniki, wymieszać tylko do połączenia.
Ciasto przelać do foremki o wymiarach 22x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec w 170 stopniach około 35 minut. Wystudzić.



Polewa:
  • 3 łyżki kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/4 łyżeczki aromatu z wanilii

Kremówkę zagotować, dodać białą czekoladę połamaną na kosteczki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Wlać aromat. Całość rozprowadzić na ostudzonym cieście. Posypać orzechami, pokroić na kwadraciki. Przechowywać w szczelnym pojemniku.





4 komentarze:

  1. Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw, a w Twoim Cieście przezentuje się wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! A ciasto smakuje równie dobrze jak wygląda :-)

      Usuń
  2. śliczne:) a te orzeszki bardzo zachęcające:D

    OdpowiedzUsuń