wtorek, 8 października 2013

Golden syrup


Składnik wielu deserów, idealny jako dodatek do racuchów, naleśników. Trudno dostępny w sklepach, a na dodatek dość drogi. Wymaga dość długiego czasu przygotowania i nieco cierpliwości, ale efekt warty poświęcenia. W smaku nieco podobny do miodu. Przepis pochodzi z tego bloga.


Składniki:
  • 200 g cukru
  • 50 ml wody
  • 1 kg cukru

  • 600 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny


W garnku z grubym dnem wymieszać 200 g cukru i 50 ml wody. Gotować na małym ogniu do momentu, aż mieszanka uzyska złoty kolor. Najlepiej w ogóle nie mieszać. Nie przypalić!


Zdjąć z ognia i od razu dodać wrzącą wodę. Należy przy tym uważać, gdyż reakcja będzie bardzo gwałtowna. Dodać cukier (1 kg) i sok z cytryny. Postawić ponownie na ogniu. Wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu w ogóle nie mieszając (!) do uzyskania złotego koloru i delikatnego zgęstnienia. Mi zajęło to 50 minut. 


Po tym czasie syrop będzie jeszcze rzadki, ale po wystygnięciu zgęstnieje. Jeśli nadal będzie rzadki wystarczy postawić go ponownie na ogień i pogotować jeszcze kilkanaście minut. 


Przelać do buteleczek lub słoiczków. Przechowywać w temperaturze pokojowej.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz