piątek, 4 października 2013

Tost francuski z sałatką pomidorową

Jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie czerstwego pieczywa jest wykonanie tostów francuskich. W ten sposób można przygotować przepyszne śniadanie czy kolację w szybki i "gospodarny" sposób. Moim dzisiejszym przepisem jest nieco bardziej "wykwintna" postać tych grzanek. Z pomidorami, bazylią i mozzarellą. Pycha!



Składniki na 4 porcje:
  • 4 kawałki chleba lub bułki, może być lekko czerstwe
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 duże pomidory
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 125 - 150 g mozzarelli (1 duza kulka)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sol, pieprz
  • oliwa do smażenia

Jajka rozmącić z mlekiem, dodać szczyptę soli i pieprzu. Zamoczyć w nich chleb, smażyć po kilka minut z obu stron, do lekkiego zrumienienia. 


Pomidory sparzyć i obrać ze skorki, pokroić w kosteczkę. Bazylie porwać w mniejsze kawałki, mozzarelle pokroić w kostkę, dodać do pomidorów. Zalać oliwą i octem, doprawić do smaku, wymieszać. 


Sałatkę pomidorową układać na ciepłych tostach. Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz