Tost francuski z sałatką pomidorową
Jednym z
najlepszych sposobów na wykorzystanie czerstwego pieczywa jest wykonanie tostów
francuskich. W ten sposób można przygotować przepyszne śniadanie czy
kolację w szybki i
"gospodarny" sposób. Moim dzisiejszym przepisem jest nieco bardziej
"wykwintna" postać tych grzanek. Z pomidorami, bazylią i mozzarellą. Pycha!
Składniki na 4
porcje:
- 4 kawałki chleba
lub bułki, może być lekko czerstwe
- kilka listków świeżej bazylii
- 125 - 150 g mozzarelli (1 duza kulka)
- 1 łyżka octu balsamicznego
Jajka rozmącić z mlekiem, dodać szczyptę soli i
pieprzu. Zamoczyć w nich chleb, smażyć po kilka minut z obu
stron, do lekkiego zrumienienia.
Pomidory sparzyć i obrać ze
skorki, pokroić w kosteczkę. Bazylie porwać w
mniejsze kawałki, mozzarelle pokroić w kostkę, dodać do pomidorów. Zalać oliwą i octem, doprawić do
smaku, wymieszać.
Sałatkę pomidorową układać na ciepłych tostach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz