poniedziałek, 28 października 2013

Imbirowe dynie


Kolejna propozycja na Halloween. Pyszne, aromatyczne, chrupiące ciasteczka z dodatkiem mielonego imbiru. Ślicznie wyglądają i pięknie pachną jesienią. Na pewno zachwycą dzieci, które być może zapukają do Waszych drzwi po coś słodkiego już w czwartek :-)


Składniki
  • 300 g mąki
  • 100 g brązowego cukru
  • 5 łyżek miodu
  • 1 jajko
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru*
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Do dekoracji:
  • lukier
  • pomarańczowy barwnik spożywczy


Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, odstawić do lodówki na minimum 30 minut. 


Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wycinać dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piec w 180 stopniach około 20 minut.


Po wystudzeniu udekorować lukrem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz