piątek, 11 października 2013

Batonik a'la Snickers



Pyszny batonik przypominający w smaku dostępnego w sklepach Snickersa. Nie ukrywam, że jest trudny w wykonaniu, a w dodatku bardzo czasochłonny. Wymaga nieco więcej umiejętności i zaangażowania niż wszystkie poprzednie przepisy na blogu. Wobec tego nie nadaje się dla osób, które nie lubią długiego przesiadywania w kuchni oraz dla tych, którzy oceniają swoje zdolności kulinarne na niskim poziomie. Dodatkowo wymaga posiadania termometru cukierniczego. Mimo wszystko zachęcam do podjęcia wyzwania, bo na prawdę warto!!

Składniki na 1 warstwę:
  • 200 g mlecznej czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przelać ją do uprzednio wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x30 lub nieco mniejszej (wówczas batonik będzie po prostu wyższy). Dokładnie rozsmarować. Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.



Składniki na warstwę nugatową:
  • 1 szklanka cukru
  • 100 ml miodu
  • 70 ml golden syrupu
  • 125 ml wody
  • 2 duże białka
  • 1 szklanka solonych orzeszków ziemnych

Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier, dodajemy miód, golden syrup i wodę. Mieszamy. Ustawiamy na ogniu, gotujemy bez mieszania (!) do osiągnięcia temperatury 155 stopni.


W tym czasie ubijamy białka. Kiedy uzyskamy pożądaną temperaturę syropu wlewamy go do białek cienkim strumieniem, cały czas miksując. Ubijamy do mocnego zgęstnienia, około 10 - 15 minut. Dodajemy orzeszki, mieszamy.


Przekładamy na czekoladę, wyrównujemy palcami umoczonymi w oleju. Wkładamy do lodówki.

Składniki na karmel:
  • 350 g cukru
  • 1,5 łyżki miodu
  • 100 ml wody
  • 100 g masła
  • 90 ml kremówki
  • 1,5 szklanki solonych orzeszków ziemnych

Cukier, miód i wodę umieszczamy w garnku z grubym dnem, ustawiamy na ogniu, gotujemy do uzyskania temperatury 170 stopni. W tym czasie nie mieszamy ani razu! 


Garnek zdjąć z palnika, dodać masło i kremówkę. Wymieszać, ponownie postawić na ogniu i gotować jeszcze około 1 minutę. Dodać orzeszki, pozostawić do przestudzenia. Jeszcze ciepły karmel przelewamy na warstwę nugatową, wyrównujemy, odstawiamy do lodówki.



Składniki na polewę:
  • 200 g mlecznej czekolady

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią karmel, wstawiamy do lodówki.



Przed krojeniem w mniejsze porcje najlepiej włożyć na kilka godzin do zamrażarki. Przechowywać w lodówce. 


Smacznego!



Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com



5 komentarzy:

  1. to coś dla mojego narzeczonego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi ślinka cieknie jak widzę te zdjęcia.
    Mniam obłędnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słodycz idealna dla mojego męża, uwielbia, dodaję do ulubionych i myślę, że niebawem uda się przetestować

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze ładniejszy od oryginału :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne ! Ale rzeczywiście muszą być bardzo pracochłonne ;) Niemniej, dla takiego efektu warto ! ;)

    OdpowiedzUsuń