poniedziałek, 19 listopada 2012

3-bit



Bardzo znana wersja bardzo popularnego ciasta. Ale jeśli ktoś nie zna, albo nigdy własnoręcznie nie robił, to zdecydowanie polecam. Szybkie, proste, a do tego szalenie pyszne i słodkie. Doskonale uda się nawet tym osobom, które w kuchni mają dwie lewe ręce. Co tu więcej mówić - rewelacja!



Składniki:
  • 2 duże opakowania (po 200 g) herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 krem karpatka, (najlepiej expresowy - 5 minutowy)
  • 400 ml mleka
  • 0,5 l śmietany 36%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 zagęstniki do śmietany
  • starta czekolada do posypania

Na dno blaszki układamy jedną warstwę herbatników. Smarujemy masą kajmakową (u mnie puszka była mała, więc zużyłam całą). Na toffi układamy ponownie herbatniki.


Karpatkę przygotowujemy wg przepisy na opakowaniu. U mnie trzeba było użyć 400 ml zimnego mleka, wymieszać z proszkiem i ubijać na najwyższych obrotach przez około 3 minuty, do uzyskania sztywnej konsystencji. Krem smarujemy na herbatnikach, po czym układamy kolejną warstwę ciasteczek.


Ubijamy śmietanę (pamiętając, żeby była mocno schłodzona). Pod koniec ubijania dodajemy zagęstniki i cukier puder. Smarujemy na wierzch ciasta i posypujemy startą czekoladą.


Przed podaniem ciasto należy przez kilka godzin schłodzić, aby herbatniki zmiękły i dały się łatwo kroić.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz