czwartek, 29 listopada 2012

Panna cotta na twarożku



Panna cotta to z włoskiego "gotowana śmietanka". Jest to deser pochodzący z północnej Italii. Jest to deser na bazie śmietanki i żelatyny, po schłodzeniu podawana z owocami lub musem owocowym. W Polsce najczęściej deser robi się na bazie serka ricotta i śmietanki kremówki. U mnie zamiast ricotty - mielony, polski twarożek, jako własna interpretacja - biała czekolada, a jako dodatek toffi. Można je wykonać samodzielnie, albo kupić gotowe w sklepie w formie polewy do lodów i deserów. Jako moje  Sam deser jest szybki i prosty do wykonania, a wygląda i smakuje znakomicie. Obowiązkowa pozycja na liście deserów do wypróbowania. 


Składniki:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 ml mleka
  • 250 g serka, drobno zmielonego (np. śmietankowego firmy President)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 80 g cukru
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • dowolna polewa do podania

Do małego garnuszka wlewamy śmietankę, mleko, aromat waniliowy, dodajemy oba cukry i doprowadzamy do wrzenia. Pod koniec gotowania dodajemy czekoladę połamaną na kawałki, którą doprowadzamy do rozpuszczenia. W gorącej wodzie w szklance rozpuszczamy żelatynę.


Do miski wrzucamy twarożek (razem ze znajdującą się w opakowaniu wodą, która może się tam pojawić), mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy gorącą śmietankę i żelatynę. Mieszamy.


Przelewamy do foremek, najlepsze są silikonowe, ale mogą być również ceramiczne kokilki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 


Przed wyjęciem deseru na talerz foremki należy zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz