Panna cotta na twarożku
Panna cotta to z włoskiego "gotowana śmietanka". Jest to deser pochodzący z północnej Italii. Jest to deser na bazie śmietanki i żelatyny, po schłodzeniu podawana z owocami lub musem owocowym. W Polsce najczęściej deser robi się na bazie serka ricotta i śmietanki kremówki. U mnie zamiast ricotty - mielony, polski twarożek, jako własna interpretacja - biała czekolada, a jako dodatek toffi. Można je wykonać samodzielnie, albo kupić gotowe w sklepie w formie polewy do lodów i deserów. Jako moje Sam deser jest szybki i prosty do wykonania, a wygląda i smakuje znakomicie. Obowiązkowa pozycja na liście deserów do wypróbowania.
Składniki:
- 250 g serka, drobno zmielonego (np. śmietankowego firmy President)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 1/4 szklanki gorącej wody
- dowolna polewa do podania
Do małego garnuszka wlewamy śmietankę, mleko, aromat waniliowy, dodajemy oba cukry i doprowadzamy do wrzenia. Pod koniec gotowania dodajemy czekoladę połamaną na kawałki, którą doprowadzamy do rozpuszczenia. W gorącej wodzie w szklance rozpuszczamy żelatynę.
Do miski wrzucamy twarożek (razem ze znajdującą się w opakowaniu wodą, która może się tam pojawić), mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy gorącą śmietankę i żelatynę. Mieszamy.
Przelewamy do foremek, najlepsze są silikonowe, ale mogą być również ceramiczne kokilki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed wyjęciem deseru na talerz foremki należy zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz