Sałatka z wędzonym łososiem i sosem miodowo-musztardowym
Przepis powstał na potrzeby kolacji wigilijnej, ale doskonale nadaje się na każdą okazję (jak i bez niej). Łosoś, pomidorki koktajlowe i ser pleśniowy to rozkosz dla podniebienia. Do tego dodatek lekko słodkiej, chrupiącej  karmelizowanej marchewki. Mmmm ... Całość polana wytrawno-słodkim sos miodowo-musztardowym, który świetnie komponuje się z wszystkimi składnikami. Sałatka idealna i pozycja obowiązkowa dla Was wszystkich! 
Składniki:
- mix sałat (dowolna kompozycja)
 
- około 10 sztuk pomidorków koktajlowych
 
- 80 - 100 g sera (może być zwykły żółty, camembert, lazur, gorgonzola - taki, jaki lubicie najbardziej)
 
- 1/2 małej czerwonej cebulki
 
- kiełki rzeżuchy lub brokuła
 
- 1 łyżka masła klarowanego
 
Na płaski talerz wykładamy sałatę, posypujemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulką. Pomidorki myjemy, kroimy na pół i układamy na sałacie.
Ser kroimy w kosteczkę, łososia dzielimy na mniejsze kawałki i układamy kolejne warstwy na talerzu.
Marchewkę obieramy, kroimy w bardzo cieniutkie, szerokie paski (najlepiej zrobić to obierakiem do warzyw). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wrzucamy marchewkę. Podsmażamy chwilę do rozpuszczenia cukru. Marchewka musi delikatnie zmięknąć, ale nadal pozostać lekko chrupiąca. Przestudzoną marchewkę dodajemy do sałatki.
Całość posypujemy kiełkami.
Sos:
- 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
 
- 2 łyżeczki musztardy dijon
 
- łyżka octu winnego białego
 
Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy. Można dodać więcej lub mniej musztardy oraz miodu, w zależności od upodobań. Sos należy posmakować i wówczas delikatnie go zmodyfikować wg własnego smaku.
Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przez podaniem.
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz