wtorek, 22 lipca 2014

Czekoladowy bezowiec z owocami

 

Mamy gorące upalne lato, dlatego dzisiaj coś lekkiego, owocowego, pysznego! Bezowy czekoladowy blat z bitą śmietaną, owocami polanymi białą czekoladą i płatkami migdałowymi. Czy muszę dodać coś jeszcze, aby przekonać Was do spróbowania?


Składniki:

  • 6 białek

  • 300 g cukru

  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego

  • 3 łyżki gorzkiego kakao

     

Dodatkowo:

  • 1 brzoskwinia

  • 1 banan

  • 300 g borówek

  • 1 tabliczka białej czekolady

  • 400 ml śmietanki kremówki + dodatkowo 3 łyżki

  • 1 "Śnieżka" do przygotowania na mleku

  • garść płatków migdałowych

 

Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia. Na koniec dodać sok z cytryny i kakao, delikatnie ale dokładnie wymieszać.

 

Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia (lub na dużą blachę z narysowanym na papierze do pieczenia okręgiem). Wyrównać brzegi. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i po 5 minutach zmniejszyć do około 130 stopni. Piec 65 - 70 minut, aż wierzch będzie chrupiący, a środek nadal delikatnie miękki.

 

Śmietankę przed ubiciem mocno schłodzić, przelać do miski, dodać Śnieżkę i ubijać, aż będzie bardzo sztywna. Przełożyć na bezowy blat - można to zrobić łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego.


Brzoskwinie i banany pokroić w plasterki. Banany skropić niewielką ilością soku z cytryny. Poukładać na śmietanie, posypać borówkami.

 

Białą czekoladę rozpuścić w 3 łyżkach śmietanki. Przygotowaną polewą polać owoce, posypać płatkami migdałowymi. Przed podaniem schłodzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz