Kurczak curry z kuskusem
Kiedyś w gazetce reklamowej z galerii handlowej znalazłam bardzo ciekawy (o dziwo!) przepis na kurczaka tikka masala. Zrobiłam go raz, może dwa i niestety gazetkę gdzieś wcięło. Nie udało mi się w pełni odwzorować tamtego przepisu, ale to, co uzyskałam, bardzo mnie satysfakcjonuje. Nie jest to już typowe, tradycyjne 'tikka masala', bo zabrakło tu pomidorów, ale marynowanie w jogurcie i tradycyjne przyprawy zostały te same. Do tego pyszny kuskus i warzywa na parze. Polecam wszystkim, a szczególnie osobom lubującym się w kuchni wschodniej.
Składniki dla 3 głodnych osób:
- podwójna pierś z kurczaka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka przyprawy tikka masala lub tandori masala
- 1/3 papryki (może być czerwona lub żółta, jeśli ktoś lubi można użyć papryczki chili, wówczas w mniejszej ilości)
- sól (około 1/2 - 3/4 łyżeczki, w zależności od wielkości fileta)
Dodatkowo:
- kuskus (około 1/2 szklanki na osobę)
- wrzątek do zalania kuskusu - przygotowanie wg instrukcji na opakowaniu
- dowolne warzywa do przygotowania na parze - mogą być świeże lub mrożone
Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, wrzucamy do sporej miski. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę*. Doprawiamy curry i mieszanką przypraw. Zalewamy jogurtem i dodajemy koncentrat. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu z lodówki kurczaka smażymy. Jogurt utrudni smażenie, dlatego najlepiej zrobić to w 2 - 3 porcjach.
Około 10 minut przed podaniem przygotowujemy kuskus i warzywa. Gotowane na parze warzywa można posolić w trakcie przygotowywania, lub bezpośrednio przed podaniem.
SMACZNEGO!!
* paprykę można pokroić i posypać przed podaniem, wtedy wyraźniej ją czuć i do tego ładniej wygląda
Mniam, uwielbiam takiego kurczaka.
OdpowiedzUsuń