środa, 29 maja 2013

Wyróżnienie Liebster Award

Liebster Award to nominacje nadawane jednemu blogerowi przez innego.  Jest mi niezmiernie miło, że otrzymałam taką nominację od Życie smakiem się toczy za "dobrze wykonaną robotę". Zabawa polega na tym, że nominowany musi odpowiedzieć na 11 pytań zadanych przez nominującego, następnie sam musi nominować 11 blogów i zadać ich właścicielom 11 pytań. Nie można nominować bloga, od którego otrzymało się nominację. 


Zabawa ta przypomina mi uzupełniany w dzieciństwie zeszyt "Złote myśli", którym to wymieniały się dziewczynki, jednak ten łańcuszek, związany z moimi zainteresowaniami wydaje się znacznie fajniejszy :) 

Dlatego poniżej podaję blogi, które nominowałam i  zestaw 11 pytań do odpowiedzi, które proszę umieścić na swoim blogu. Pod spodem również zestaw pytań, które dostałam od Życie smakiem się toczy i moje odpowiedzi na nie.

Nominowani:

1. Inspirowane smakiem
2. Kuchnia pysznościowa
3. Dusiowa kuchnia
4. Anyżkowo
5. Na krachym spodzie  

6. Co do jedzenia

7. Rustykalna kuchnia
8. Sandra bakes a party
9. Czekoladą utkane
10. Mała cukierenka
11. What's cooking 

Pytania: 

1. Masz 10 minut na przygotowanie obiadu. Co zrobisz?
2. Danie łagodne czy na ostro?
3. Idealne danie na niedzielny obiad z teściami/przyszłymi teściami to ... ?
4. Gdzie szukasz kulinarnych inspiracji?
5. Ulubiony dział kulinarny (wypieki, obiady, desery itp.).
6. Wracasz zmęczona/-y do domu, a w lodówce pustki ... co przygotujesz do jedzenia?
7. Ulubione danie na imprezę w gronie znajomych.
8. Kulinarna podróż życia - gdzie byś pojechał/-a?
9. Czy jest coś, co Ci nigdy nie wychodzi, albo za co byś się nawet nie zabrał/-a z obawy, że nie wyjdzie?
10. Skąd wziął się u Ciebie pomysł prowadzenia kulinarnego bloga?
11. Twoja popisowa potrawa/wypiek to ...?


A oto pytania od Życie smakiem się toczy i moje odpowiedzi:

1. Potrawa, której przygotowanie opanowałaś/eś do perfekcji, to...
Lazania - moi znajomi i rodzina tak bardzo ją lubią, że teraz mogę ją robić niemalże z zamkniętymi oczami.

2.5 produktów spożywczych, które zawsze muszę mieć pod ręką (w lodówce, w szafkach): ...
ciasto francuskie, drożdże, makaron, pomidory w puszce i kukurydza w puszce (uwielbiam ją!) :)

3. Za chwilę wpadną do Ciebie "spontanicznie (nie)zapowiedziani" znajomi (powiedzmy dwoje, troje). Do dyspozycji masz tylko to, co zazwyczaj jest w kuchni. Co przygotujesz?
Bułeczki z ciasta drożdżowego nadziewane mięsem mielonym z dodatkami (zależy co akurat mam do dyspozycji) i jakieś muffiny.

4. Nie rozumiem, jak inni mogą jeść...
śledzie ... są takie oślizgłe i słone

5. Pierogi wytrawne czy na słodko?
Wytrawne ... nic nie zastąpi pierogów z mięsem mielonym autorstwa mojego taty

6. Moje największe marzenie związane z kulinariami/ gastronomią/ gotowaniem, to...
Aby mój blog stał się naprawdę bardzo popularny.

7. Czym kierujesz się, wybierając restaurację podczas podróży w nowe miejsca?
Kieruję się potrawą w menu na którą akurat mam ochotę lub podglądam co mają akurat klienci na talerzach.

8. Danie, którego nigdy nie zapomnę, to...
Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym z zielonym pieprzem autorstwa ... oczywiście mojego niezastąpionego taty :)

9. Smaki się zmieniają. Czy jest taka potrawa lub składnik, którego kiedyś nie wzięłabyś/wziąłbyś do ust, a teraz lubisz
Oliwki ... może nie to, że je uwielbiam, ale na pewno mi już nie przeszkadzają :)

10. Najlepszy pomysł na wykorzystanie jabłek to...
Oczywiście kompot jabłkowy!

11. Na koniec pochwal się! Wybierz ze swojego bloga jeden ulubiony, najlepszy, popisowy przepis i przypomnij o nim światu! :)
Tort bezowy - wyszedł tak smaczny, że do tej pory ślinka mi cieknie na samą myśl. http://ale-pycha.blogspot.com/2013/04/tort-bezowy.html

2 komentarze:

  1. Bardzo dziękuję za nominację! Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję wyróżnienia i dziękuję za miły komentarz! Zainteresowało mnie to danie niżej - wypróbuję! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń