piątek, 21 czerwca 2013

Kurczak na parze


Jest tak gorąco, że nawet jeść się nie chce. Dlatego unikam wszystkiego co tłuste, ciężkie i gorące, ale dietetyczny kurczak na parze z warzywami jest doskonałym pomysłem na lekki obiad. Szybki w przygotowaniu, nie wymaga długiego stania nad gorącymi garnkami. A przy użyciu Speedcook'a sprawa jest jeszcze prostsza - kurczak gotuje się sam. Upały mają utrzymać się jeszcze kilka dni co będzie doskonała okazją do wypróbowania przepisu.


Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 plasterek żółtego sera
  • 1/2 małej marchewki
  • 1/3 cukinii
  • 1/3 korzenia pietruszki (można dać również natkę)
  • sól, pieprz

Marchewkę, cukinię i pietruszkę myjemy i obieramy. Następnie ścieramy na tarce na grubych oczkach. Lekko doprawiamy solą.


Filet nacinamy wzdłuż tak, aby powstała kieszonka. Nacieramy go solą i pieprzem, do środka kieszonki wkładamy plasterek sera i starte warzywa. Układamy w naczyniu do gotowania na parze. Do misy Speedcook'a (lub garnka do gotowania na parze) wlewamy około 0,75 l wody. Ustawiamy na 25 minut, obroty 0, gotowanie na parze. W zależności od wielkości piersi czas gotowania może ulec nieco skróceniu lub wydłużeniu.


Smacznego!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz