wtorek, 3 września 2013

Ciasteczka kokosowe z płatkami kukurydzianymi



Dla wszystkich wielbicieli wiórków kokosowych i płatków kukurydzianych. Jedne z lepszych ciasteczek. Łatwe i szybkie w wykonaniu, na zewnątrz zniewalająco chrupiące, w środku przyjemnie miękkie. W dodatku aromat przy ich pieczeniu wypełnia całe mieszkanie, co sprawia, że nie można się ich doczekać. Nawet mojemu pieskowi pachniały wyśmienicie :-) Następnego dnia od upieczenia płatki niestety miękną, ale są tak pyszne, że możecie nie mieć okazji się o tym przekonać!

(Przepis podejrzany w Małej Cukierence)


Składniki na 30 ciasteczek:
  • 130 g miękkiego masła
  • 160 g cukru
  • 2 jajka lekko roztrzepane
  • 2 łyżki rodzynek
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki tortowej
  • 90 g płatków kukurydzianych, drobno pokruszonych

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. 


Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Dodać do masy maślanej, chwilkę zmiksować, tylko do połączenia. 


Wsypać rodzynki i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać łyżką.


Formować w ręku niewielkie kulki. Masa jest dość klejąca, więc dłonie można zwilżyć wodą. Ulepione kulki wkładamy do płatków i dokładnie dociskamy, aby płatki się przykleiły.


Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, delikatnie rozpłaszczamy.


Pieczemy w 190 stopniach z termoobiegiem około 15 - 18 minut.






1 komentarz:

  1. What a watchdog:) as sweet as those cookiez.:)

    OdpowiedzUsuń