czwartek, 12 września 2013

Dżem gruszkowy z wanilią

Uwielbiam gruszki. Więc czemu by nie zamknąć ich smaku i zachować na długie zimowe wieczory? Okazało się to trafionym pomysłem, bo dżem wyszedł doskonały. Z delikatną nutą wanilii i słodyczą gruszek idealnie komponuje się na kanapce lub twarożku. Zachęcam wszystkich do wypróbowania, bo to doskonały okres - gruszek nie brakuje i są tanie.


Składniki na około 500 ml:
  • 1 1/2 kg dojrzałych gruszek (dałam bardzo dojrzałe klapsy)
  • 1 laska wanilii
  • 1 mała cytryna
  • 150 - 200 g cukru (jeśli owoce są słodkie, wsyp mniej)

  • 1 - 2 łyżeczki żelatyny - opcjonalnie

Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do garnka lub na patelnię z grubym dnem. Dodać wyciśnięty sok z cytryny i cukier. Wymieszać. Postawić na wolnym ogniu i doprowadzić do wrzenia.


Laskę wanilii przekroić na pół, czubkiem noża zdjąć nasionka i dodać do owoców. Laskę również wrzucamy na patelnię, wyjmujemy przed nałożeniem dżemu do słoików.


Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sok się zredukuje i uzyskamy odpowiednią konsystencję. W przypadku bardzo soczystych gruszek, kiedy soku jest dużo, odparowanie go może być czasochłonne. Dodatkowo, aby w dżemie było więcej galaretki na samym końcu, gdy dżem jest już odpowiednio zredukowany można dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody pamiętając, że nie można doprowadzić wówczas dżemu do ponownego wrzenia.

Przełożyć dżem do czystych, wyparzonych słoików. Pasteryzować około 20 minut.





3 komentarze: