Cebula, choć nie kojarzy się ani z dżemem ani tym bardziej z konfiturą, okazuje się doskonałym składnikiem tego przetworu. Jest to rewelacyjny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, wędlin, serów. Spróbowałam raz i już wiem, że będzie bardzo często gościć na moim stole, bo smak ma wyjątkowy. Polecam!
Składniki na 4 słoiczki:
1 kg czerwonej cebuli
oliwa
350 g cukru
1 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz, papryka w proszku do smaku
Cebulę pokroić w cienkie piórka lub w większą kostkę. Zeszklić na oliwie, dodać cukier i chwilę smażyć.
Dodać wino, ocet winny i balsamiczny, dusić do miękkości (około 40 minut, nie rozgotować!). Odparować, doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz