środa, 6 listopada 2013

Chleb z kaszą gryczaną


Wilgotny w środku, chrupiący na zewnątrz. Łatwy i szybki w przygotowaniu. Bez żadnej chemii, konserwantów i innych ulepszaczy. Tak w kilku słowach można opisać ten chlebek. Choć dodatek kaszy może się wydawać dziwny pasuje idealnie. Dzięki niej chleb zatrzymuje wilgoć w środku. Czego chcieć więcej?


Składniki na 2 bochenki:
  • 1,5 - 2 szklanki letniej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 700 g mąki pszennej (typ 550)
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 50 - 70 g pestek dyni
  • 50 - 70 g kaszy gryczanej
  • płatki owsiane - opcjonalnie

Do letniej wody (1,5 szklanki) dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy aż zaczną pracować.


W dużej misce (takiej, która pomieści podwojoną ilość ciasta) przesiewamy i mieszamy obie mąki. Dodajemy słonecznik, dynię, sól i miód. Wlewamy zaczyn drożdżowy. Całość dokładnie zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt ścisłe dodajemy pozostałą wodę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie zajęło to 50 minut). 


W tym czasie nastawiamy osoloną wodę i gotujemy kaszę wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia.


Do wyrośniętego ciasta dodajemy ugotowaną kaszę, ponownie dokładnie wyrabiamy ciasto - około 10 minut. Dwie foremki keksowe smarujemy oliwą lub margaryną, dno możemy wysypać płatkami owsianymi. Ciasto dzielimy na pół, formujemy z niego dwa grube wałki, przekładamy do foremek, nacinamy wierzch nożem i odstawiamy na około 15 - 20 minut przykryte ściereczką, aby ponownie wyrosło.

Pieczemy 50 - 60 minut w 190 stopniach. Po tym czasie możemy jeszcze na 10 minut zostawić bochenki w nagrzanym, wyłączonym piekarniku, aby skórka była bardziej chrupiąca.


Źródło: Kuchnia 11 - 2013




1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń