czwartek, 27 marca 2014

Naleśniki drożdżowe


Idealne na śniadanie, kolację, obiad dla wielbicieli jedzenia na słodko lub jako deser. Bardziej puszyste, grubsze i jednocześnie (jak dla mnie) bardziej sycące niż tradycyjne. W smaku nieco przypominają racuchy, mają delikatny posmak drożdży. Podane najlepiej z owocami i bitą śmietaną. Smakują wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego można je przygotować zdecydowanie wcześniej przed podaniem. Jak dla mnie rewelacja.


Składniki na około 5 dużych naleśników:
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 50 g cukru
  • 15 g cukru wanilinowego
  • 2 średnie jajka
  • 30 g roztopionego masła
  • szczypta soli

Mąkę wymieszać z drożdżami instant. Ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn z połową mleka i łyżeczką cukru - musi się mocno spienić. 


Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Dodać rozpuszczone masło, pozostałe mleko, sól i rozczyn drożdżowy. Na końcu wsypać mąkę, dokładnie zmiksować. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.


Smażyć na maśle na średnim ogniu, 1 - 1,5 minuty z każdej strony. 



Dodatki:
  • mus truskawkowy (truskawki zmiksowane z odrobiną cukru i soku z cytryny)
  • ubita śmietana kremówka
  • dowolne owoce



2 komentarze:

  1. O rety ale cudo! Szkoda że nie mogę truskawek :( ale całą resztę bym jadłaaaaa <3

    OdpowiedzUsuń