wtorek, 2 lipca 2013

Ciasto z porzeczkami i kokosową pianką

Od niedzieli w lodówce czekało na swoją kolej pudełeczko czerwonych porzeczek otrzymanych od przyszłej teściowej (jak to dobrze jest mieć teściów z dużym ogrodem). W końcu owoce doczekały się i upiekłam dzisiaj ciasto. Zdecydowanie nie jest to wypiek dla wielbicieli bardzo słodkich ciast, ilość porzeczek sprawia, że jest dość kwaśne. Jednak bardzo dobrze współgra z kokosową, słodką pianką. Mi bardzo smakowało.


Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, wkładamy do woreczka i do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Schłodzonym ciastem wyklejamy blaszkę o wymiarach około 20x24 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30 minut do lekkiego zrumienienia. 


Pianka:
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru (dałam trochę mniej)*
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 400 g czerwonych porzeczek

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy wiórki i porzeczki. Delikatnie mieszamy. Umieszczamy na podpieczonym spodzie.


Pieczemy 30 minut w 140 stopniach, po czym zwiększamy temperaturę do 150 - 160 i pieczemy około 5-10 minut do delikatnego zrumienienia wierzchu.


SMACZNEGO!


* Jeśli chcemy, aby ciasto było słodsze na około 10 - 15 minut przez dodaniem do bezy zasypujemy je dodatkowym cukrem (około 1/3 - 1/2 szklanki).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz