Muffiny z porzeczkami

Dzisiaj w końcu obiecane muffiny z porzeczkami. Mial być dodany wcześniej  ale z przyczyn niezależnych ode mnie trochę się to odwlekło  Najważniejsze  ze zdążyłam w sezonie na porzeczki. Muffiny są bardzo smaczne, posypka z brązowego cukru sprawia, ze wierzch jest chrupiący i słodki  a porzeczki, które w trakcie pieczenia opadają na dno nadają nieco kwaśnego posmaku. Jak dla mnie pycha.
Składniki:
- 3/4 szklanki maki pszennej
 
- 1/2 szklanki płatków owsianych
 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
- 2/3 szklanki cukru + 2 czubate łyżki
 
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
 
- 140 g czerwonych porzeczek
 
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki brązowego cukru
 
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. 
W jednej misce mieszamy przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę. Dodajemy płatki owsiane.W drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki, po czym dodajemy do zawartości pierwszej miski. Mieszamy tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy porzeczki zasypane chwile wcześniej 2 łyżkami cukru i delikatnie mieszamy.
Ciasto umieszczamy w papilotkach o 3/4 wysokości. Posypujemy brązowym cukrem. 
Pieczemy około 25-30 minut w 190 stopniach.
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz