niedziela, 26 stycznia 2014

Bezowy torcik migdałowy z batonikami Daim


Ciasto zainspirowane tartą migdałową z Ikei. Kiedyś ją tam jadłam i niezwykle mi smakowała. Od tej pory starałam się przybliżyć jej smak. Nie do końca mi to wyszło, w tamtej jest coś tajemniczego, nie do odtworzenia. Ale nie wiem, czy przypadkiem mój torcik nie jest smaczniejszy :-) Chrupiąca migdałowa beza, przełożona lekkim, maślano - budyniowym kremem waniliowy, bita śmietana i dodatek batoników Daim, które chrupią w każdym kawałku ciasta. Pycha!



Składniki na bezę:
  • 4 białka
  • 170 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

Białka ubić z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, mieszać, aż beza zrobi się sztywna i lśniąca. Dodać ocet i mąkę, zmiksować. Na koniec wsypać mielone migdały i delikatnie wymieszać.


Masę podzielić na 2 części, rozsmarować je na dwa równe okręgi. Ja piekłam jeden na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, drugi w tortownicy (o średnicy 24 cm).


Piec w 150 stopniach około 45 minut, w połowie czasu blaszki zamienić miejscami w piekarniku. Beza musi być chrupiąca, więc jeśli po tym czasie nadal jest jeszcze miękka można zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i suszyć jeszcze przez 15-20 minut.



Krem waniliowy:
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 200 ml kremówki
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • 150 g miękkiego masła

Kremówkę wlać do garnuszka, dodać żółtka, cukier i aromat. Gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Nie doprowadzić do wrzenia! Jeśli masa ciągle jest rzadka można dodać mączki ziemniaczanej. Odstawić do wystygnięcia.


Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać powoli masę budyniową, wymieszać (jeśli jest rzadkie można odstawić na pół godziny do lodówki).



Dodatkowo:
  • 200 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 podwójne batoniki Daim (56 g każdy)
  • ryż preparowany

Jeden z blatów posmarować 3/4 kremu waniliowego, posypać ryżem i połową pokrojonych na kawałeczki batoników Daim. Przykryć kolejnym blatem bezowym, posmarować resztą kremu, posypać ryżem.


Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i wymieszać. Wyłożyć na ciasto. Całość posypać batonikami Daim, polać rozpuszczoną czekoladą.


Smacznego!





3 komentarze: