Domowy Knoppers
Domowa wersja popularnego batonika Knoppers, w smaku bardzo przypominająca oryginał. Do podrobienia oryginału potrzebne są tylko odpowiednie wafle, które w moim przypadku były chyba nieco za grube. Masa mleczna i orzechowa są natomiast bardzo zbliżone do tych w kupnym batoniku. Polecam do wypróbowania, o wpół do dziesiątej rano :-)
Masa mleczna:
- 1 szklanka mleka w proszku
 
Mleko zagotować z cukrem. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać powoli ostudzone mleko. Na koniec wsypać mleko w proszku, dokładnie wymieszać.
Masa czekoladowa:
- 160 g masła czekoladowo - orzechowego (typu Nutella)
 
- 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
 
- 100 g posiekanych orzechów laskowych 
 
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać Nutellę i kakao. Wymieszać z orzechami laskowymi mielonymi i siekanymi.
Dodatkowo:
- 3 suche wafle (23 x 29 cm każdy)
 
Jeden wafel posmarować masą czekoladową, przykryć kolejnym waflem. Posmarować go masą mleczną i przykryć ostatnim z wafli. Całość przełożyć na deskę, przykryć kolejną deską w celu obciążenia i odstawić w zimne miejsce na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie zdjąć górną deskę, posmarować wierzchni wafel rozpuszczoną czekoladą. Odstawić do zastygnięcia. Następnie pokroić na małe kawałki.
Smacznego!
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ojejkujejku to coś dla mnie <3
OdpowiedzUsuńWow, nie ma to jak dobry, domowy batonik i do tego smakujący jak oryginał! :)
OdpowiedzUsuńWspaniały! Dzięki za przepis.Sprawdził się na urodzinach wnuczki.
OdpowiedzUsuńDzieciaki wysmakowały do ostatniego kawałeczka.
Serdeczności i podziękowamia:)))