wtorek, 15 kwietnia 2014

Zapiekane jajka

Propozycja idealna na niebanalne wielkanocne śniadanie. Prosta w wykonaniu, szybka i smaczna. Nietypowe podanie jajka, które w końcu króluje na świątecznych stołach. Sami zobaczycie, że przygotowanie takiego dania zajmie wam nie więcej jak 10 minut, a po 30 minutach będzie już na pewno na stole. Wystarczy tylko posiadać foremkę do pieczenia muffinów lub żaroodporne niewielkiej średnicy ramekiny. 


Składniki:
  • 6 jajek
  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 6 kawałków chleba (lub 3 duże)
  • sól, pieprz
  • szczypiorek/ulubione kiełki

Formę do pieczenia smarujemy niewielką ilością masła lub oleju. Każde wgłębienie wyłożyć szynką tak, aby tworzyło koszyczek. Z chleba wyciąć kółka o średnicy mniej więcej równej dnom zagłębień, chlebowe krążki włożyć na dno, aby nieco przykrywało szynkę. Na to wbić jajka, posypać odrobiną soli i pieprzu. 




Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 15 - 17 minut, aż białko się zetnie. Przed podaniem posypać szczypiorkiem lub udekorować np. kiełkami rzeżuchy. 




1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń