wtorek, 29 kwietnia 2014

Śmietanowiec na kwaśnej śmietanie


Pyszne ciasto na kruchym cieście, z dużą ilością owoców i śmietankową pianką. Po upieczeniu smakuje jak budyniowe Ptasie mleczko, potem przypomina bardzo delikatny, puszysty sernik. Najlepszy przepis na śmietanowiec w internecie, pieczony na kwaśnej śmietanie. Musicie wypróbować!

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła (twardego, pokrojonego w kostkę)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie równe części, owinąć szczelnie w folię, delikatnie spłaszczyć i umieścić w zamrażarce na minimum 2 godziny lub w lodówce na minimum 4. Można przygotować wcześniej i przez kilka dni przechowywać w zamrażarce. 


Składniki na masę śmietanową:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1200 g kwaśnej śmietany 18%, w temp. pokojowej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (łącznie 80 g)

Dodatkowo:

  • 400 g owoców - wiśni, truskawek, malin - świeżych, mrożonych, z kompotu (powinny być rozmrożone i odsączone z soku)

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. 


Do piany dodać przesiany proszek budyniowy, wymieszać. Dodawać śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by piana nie opadła. 


Blachę o wymiarach około 40 x 25 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na dużych oczkach na tarce. Na ciasto wyłożyć masę śmietanową, na to poukładać owoce i zetrzeć pozostałą połowę ciasta.

Piec 50 - 60 minut w 180 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.





2 komentarze: