piątek, 9 maja 2014

Anzac - ciasteczka owsiano - kokosowe z miodem


Anzac to ciasteczka robione z płatków owsianych, kokosa, mąki i cukrowego syropu, popularne szczególnie w Australii i Nowej ZelandiiNazwa ciasteczek pochodzi od Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Legenda głosi, że przepis na nie został wymyślony w taki sposób, aby ciasteczka te przetrwały bez problemu długą podróż z Australii do żołnierzy ANZAC walczących z Turkami w Europie podczas I wojny światowej.


Przepis zaczerpnięty ze strony malacukierenka.pl

Składniki:
  • 130 g mąki
  • 150 g cukru
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 130 g masła
  • 90 g miodu
  • 1/2 łyżeczki sody
Mąkę, cukier, płatki owsiane i wiórki kokosowe wymieszać.

Miód i masło rozpuścić w małym rondelku. Zdjąć w ognia.

Sodę wymieszać z łyżką gorącej wody, bardzo szybko dodać do miodu i wymieszać. Mieszanka mocno się zapieni. Płynne składniki dodać do suchych, dokładnie wymieszać.

Z ciasta formować niewielkie kuleczki, układać na blaszce wyłożonej papierem i delikatnie spłaszczać.

Piec w 170 stopniach przez około 14 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aby trochę stwardniały i dopiero wówczas przekładamy je na talerz.

1 komentarz:

  1. to moje ulubione ciasteczka! ile bym teraz za nie dała :)

    OdpowiedzUsuń