Anzac to ciasteczka robione z płatków owsianych, kokosa, mąki i cukrowego syropu, popularne szczególnie w Australii i Nowej Zelandii. Nazwa ciasteczek pochodzi od Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Legenda głosi, że przepis na nie został wymyślony w taki sposób, aby ciasteczka te przetrwały bez problemu długą podróż z Australii do żołnierzy ANZAC walczących z Turkami w Europie podczas I wojny światowej.
Przepis zaczerpnięty ze strony malacukierenka.pl
Składniki:
- 130 g mąki
 
- 150 g cukru
 
- 100 g płatków owsianych
 
- 100 g wiórków kokosowych
 
- 130 g masła
 
- 90 g miodu
 
- 1/2 łyżeczki sody
 
Mąkę, cukier, płatki owsiane i wiórki kokosowe wymieszać.
Miód i masło rozpuścić w małym rondelku. Zdjąć w ognia.
Sodę wymieszać z łyżką gorącej wody, bardzo szybko dodać do miodu i wymieszać. Mieszanka mocno się zapieni. Płynne składniki dodać do suchych, dokładnie wymieszać.
Z ciasta formować niewielkie kuleczki, układać na blaszce wyłożonej papierem i delikatnie spłaszczać.
Piec w 170 stopniach przez około 14 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aby trochę stwardniały i dopiero wówczas przekładamy je na talerz.
- 130 g mąki
 - 150 g cukru
 - 100 g płatków owsianych
 - 100 g wiórków kokosowych
 - 130 g masła
 - 90 g miodu
 - 1/2 łyżeczki sody
 
Mąkę, cukier, płatki owsiane i wiórki kokosowe wymieszać.
Miód i masło rozpuścić w małym rondelku. Zdjąć w ognia.
Sodę wymieszać z łyżką gorącej wody, bardzo szybko dodać do miodu i wymieszać. Mieszanka mocno się zapieni. Płynne składniki dodać do suchych, dokładnie wymieszać.
Z ciasta formować niewielkie kuleczki, układać na blaszce wyłożonej papierem i delikatnie spłaszczać.
Piec w 170 stopniach przez około 14 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aby trochę stwardniały i dopiero wówczas przekładamy je na talerz.

to moje ulubione ciasteczka! ile bym teraz za nie dała :)
OdpowiedzUsuń