sobota, 9 marca 2013

Ciastka z "jajkiem sadzonym"


Dzisiaj przestawiam bardzo prosty i bardzo efektowny sposób na Wielkanocne ciasteczka. Kilka osób, widząc ciastka na zdjęciach lub z daleka faktycznie uwierzyło, że położyłam na ciasteczkach jajka sadzone. Jednak aż tak bardzo nie zwariowałam i efekt jest o wiele smaczniejszy :) 


Składniki na ciastka (około 15 sztuk): 
  • 100 g miękkiego masła
  • 170 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g rodzynek
  • 190 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem. Następnie dodać jajko i ponownie zmiksować. Rodzynki namoczyć przez chwilę we wrzątku, odcedzić, osuszyć i dodać do masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. 


Odrywać kulki ciasta, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozgniatać na owalny kształt. Należy układać w dość dużych odstępach, bo ciastka sporo rosną na boki. 


Piec 15 - 18 minut w 180 stopniach.


Składniki na dekorację:
  • 300 g serka śmietankowego (np. Delikate z biedronki lub President - klik)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny (do smaku)
  • 130 ml śmietanki kremówki
  • brzoskwinie (świeże lub z puszki - zależnie od dostępności w sklepie)

Serek mieszamy z sokiem z cytryny i pudrem. Kremówkę ubijamy, łączymy z twarożkiem. Smarujemy grubszą warstwę na ostygniętych ciastkach. Na wierzchu układamy ścięte czubki połówek brzoskwiń. 

Smacznego!






2 komentarze:

  1. Genialny pomysł! Wyglądają jak sadzone, słowo daję!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne i urocze, wielkanocne ciacha "pełną gębą", super, muszę kiedyś wypróbować patent, pozdrawiam(nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń