piątek, 29 marca 2013

Wyniki konkursu

Tak, jak obiecałam dzisiaj wyniki świątecznego konkursu. Dziękuję bardzo wszystkim za udział, a zwycięzcom gratuluję :) 


I MIEJSCE:Pani Hania R. i przepis na Czekoladowe jajko

Składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 120 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • biała czekolada do dekoracji

 Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Silikonową foremkę w kształcie jajka pokryć warstwą roztopionej czekolady, odstawić do zastygnięcia.Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, schłodzić, żeby lekko stężała. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, schłodzić. Do przygotowanych wcześniej foremek z czekolady wlać tężejącą galaretkę do 2/3 wysokości (do galaretki można dodać świeże lub mrożone maliny). Wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała. Na galaretkę wyłożyć krem z mascarpone. Na krem wylać resztę czekolady, schłodzić. Udekorować białą czekoladą.




WYRÓŻNIENIE:

1. Pani Magdalena T. i przepis na Pieczeń z jajek

Składniki:
  • 10 jajek ugotowanych na twardo, 
  • 1 surowe jajko, 
  • cebula, 
  • 40 dag pieczarek, 
  • 3/4 puszki groszku,
  • 5 łyżek startego żółtego sera, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • 2 łyżki śmietany 18%, 
  • 5 łyżek kaszy manny, 
  • sól, pieprz, 
  • szczypta ostrej papryki.

 Ugotowane na twardo jajka ostudzić i oskubać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki oczyścić, także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać, wraz z pieczarkami podsmażyć na odrobinie oleju. Przestudzić i dodać do jajek wraz z odsączonym groszkiem. Wbić jajko, dodać starty ser. Dodać majonez, śmietanę oraz kaszę mannę. Doprawić do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć folią tak, by sporo wystawało ponad brzeg by można było przykryć pieczeń. Do formy przełożyć masę, przykryć wystającą folią. Piec ok. 40min w temp. 200st. Następnie odchylić folię i piec jeszcze ok. 20min.


2. Pani Weronika i przepis na Babkę karmelowo - kawową

BABKA:
  • 40 dag cukru;
  • 100 ml mleka;
  • 1/2 kostki masła;
  • 6 jajek;
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia;
  • 40 dag mąki;
  • 2 łyżeczki kakao;
  • czubata łyżka kawy rozpuszczalnej.

POLEWA:
  • 2 łyżki masła;
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1 łyżka kakao;
  • 1/4 szklanki mleka.

BABKA: 5 dag cukru wsypać do rondelka i skarmelizować. Dodać mleko. Uwaga na pianę! Mleko trzeba wlewać ostrożnie. W tym momencie karmel całkowicie zastygnie. Należy podgrzewać tak długo aż karmel się rozpuści w mleku. Odstawić do wystygnięcia. Kawę rozpuszczalną zalać wrzątkiem (100 ml) i odstawić. Masło utrzeć z resztą cukru. Stopniowo dodawać 3 jajka. Pozostałe 3 jajka należy rozdzielić (białka osobno, a żółtka wbić do masy maślanej). Białka ubić na sztywno. Do masy maślanej wsypać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką. Powstałą masę podzielić na dwie równe połowy. Do jednej dodać karmelowe mleko, a do drugiej kawę oraz kakao. Ubite białka podzielić na połowy i dodać do mas. Zamieszać delikatnie. Do foremki na babkę wlać karmelową masę, a na nią kawową. Piec godzinę w 175 st. C. Na ostudzoną babkę wylać polewę.


POLEWA KAWOWA: Masło roztopić w rondelku. Dodać pozostałe składniki i mieszać aż do połączenia się wszystkich. Ciepłą polewę wylewamy na babkę. Można ustroić płatkami migdałowymi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz