poniedziałek, 25 marca 2013

Babka piaskowa bezglutenowa

Lekka jak puch, mięciutka, z delikatnie chrupiącą (na swój sposób) skórką, a do tego idealna dla chorych na celiakię, bo bezglutenowa. Delikatnie cytrynowy aromat uzyskujemy dzięki dodaniu skórki z cytryny do ciasta oraz poprzez nasączenie wodą z cytryną, co dodatkowo sprawia, że babka jest wilgotna. Jest bardzo smaczna, ale jak to babka piaskowa, dość specyficzna w swojej strukturze. Niemniej jednak polecam ją wszystkim zwolennikom babek :-)


Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g margaryny lub masła
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka tarta z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżeczka cukru
  • sok z cytryny do smaku

Jajka ubijamy na bardzo puszystą, jasną pianę (w całości, nie oddzielamy białek). Musi niemal dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Następnie po 1 łyżce dodajemy cukier, cały czas miksując. 


Mąkę ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Kukurydzianą dodajemy bez przesiewania (jej struktura powoduje, że nie daje się zbyt łatwo przesiać przez drobne sitko, ale za to nie powinna tworzyć grudek). Mieszamy obie mąki i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, za każdym razem dokładnie mieszając drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Dodajemy skórkę z cytryny.


Tłuszcz rozpuszczamy i wrzący dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy. 


Formę smarujemy tłuszczem. Przelewamy masę do około 3/4 wysokości (ciasto bardzo rośnie). Pieczemy 50 - 60 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. 


Mieszamy wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Po ostygnięciu nasączamy babkę przygotowanym roztworem. Przed podaniem posypujemy cukrem. 


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz