czwartek, 4 kwietnia 2013

Penne z klopsikami


Święta, święta i po świętach. Mam nadzieję, że udało Wam się wypróbować jakiś przepis z bloga i smakował on Wam tak bardzo jak i mi :) No ale czas wrócić do codzienności i nieco mniej świątecznych przepisów. Dzisiaj propozycja na obiad. Szybki, prosty i przepyszny. Zdecydowanie polecam! Z podanego niżej przepisu wychodzą 4 spore porcje.


Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki ketchupu
  • około 125 g makaronu penne na osobę
  • sól, pieprz, papryka w proszku do smaku
  • oregano świeże lub suszone
  • garść żółtego startego sera
  • olej


Cebulę kroimy na małą kosteczkę, podobnie postępujemy z czosnkiem. Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą (około 2 czubate łyżki), solą, pieprzem, papryką w proszku i połową cebuli i czosnku. Formujemy małe klopsiki. Smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju, a następnie przekładamy je do osobnego naczynia.


Na patelni smażymy pozostałą cebulę, pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Wlewamy zawartość puszki pomidorów (razem z sosem), a także passatę pomidorową i ketchup. Wszystko razem gotujemy chwilę, aby odparować nadmiar wody. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką, a także oregano (świeże należy drobno pokroić). Jeśli sos będzie za gęsty, można dodać więcej passaty lub na koniec gotowania - wodę. Dodajemy klopsiki i całość dusimy przez około 2 - 3 minuty.


Osoloną wodę na makaron doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy makaron i gotujemy według przepisu na opakowaniu. 


Na talerz nakładamy makaron, polewamy sosem z klopsikami i posypujemy żółtym serem.


Smacznego!






1 komentarz:

  1. Robię podobne. Zapewne Twoje też jest pyszne :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń