poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Szaszłyki na grilla


Już za chwilę majówka, z wraz z nią otwarcie sezonu na grilla. Oby tylko dopisała pogoda ... Jeśli jednak majowy weekend powita Was deszczem nie musicie się przejmować. Szaszłyki z powodzeniem można wykonać w piekarniku.


Składniki
  • 1 duży podwójny filet z kurczaka
  • 1 papryka
  • kilka dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań z grilla
  • patyczki do szaszłyków

Filet kroimy w dużą kostkę, zalewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, przyprawami, dodajemy pastę curry i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.


Cebulę kroimy w spore cząstki, paprykę i pieczarki w dużą kostkę. Pieczarki wrzucamy do miseczki, polewamy odrobiną oliwy, delikatnie solimy.


Wszystkie elementy nadziewamy na zmianę na patyczki. Układamy na kratce. Grillujemy z wszystkich stron po kilka minut, aż do zrumienienia mięsa. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz