Sałatka idealna na śniadanie, kolację, a przede wszystkim jako dodatek do dań z grilla. Idealnie zrównoważy smak grillowanego mięsa. Szybka w przygotowaniu, wystarczy zaledwie kilka minut i możemy cieszyć się jej świeżością.
Składniki:
1 mała główka sałaty lodowej
pęczek rzodkiewek
2 garście kiełek brokułów lub rzodkiewki
kawałek sera w kostce
1 świeży ogórek
3 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
1 mały kubek jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżka przyprawy do sałatek (dowolnej)
Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Rzodkiewki i ogórka kroimy na plasterki. Ser kroimy na kosteczkę. Wsypujemy wszystko do miski, dodajemy kiełki.
Przygotowujemy grzanki: chleb tostowy kroimy w kawałeczki, wrzucamy na suchą patelnię i opiekamy aż pieczywo będzie chrupkie. Posypujemy sałatkę.
Jogurt mieszamy z majonezem i przyprawą. Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem, aby grzanki nie zmiękły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz