poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Sałatka wiosenna



Sałatka idealna na śniadanie, kolację, a przede wszystkim jako dodatek do dań z grilla. Idealnie zrównoważy smak grillowanego mięsa. Szybka w przygotowaniu, wystarczy zaledwie kilka minut i możemy cieszyć się jej świeżością.


Składniki:
  • 1 mała główka sałaty lodowej
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 garście kiełek brokułów lub rzodkiewki
  • kawałek sera w kostce
  • 1 świeży ogórek
  • 3 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka przyprawy do sałatek (dowolnej)

Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Rzodkiewki i ogórka kroimy na plasterki. Ser kroimy na kosteczkę. Wsypujemy wszystko do miski, dodajemy kiełki.


Przygotowujemy grzanki: chleb tostowy kroimy w kawałeczki, wrzucamy na suchą patelnię i opiekamy aż pieczywo będzie chrupkie. Posypujemy sałatkę.


Jogurt mieszamy z majonezem i przyprawą. Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem, aby grzanki nie zmiękły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz