środa, 17 października 2012

Sajgonki


Tak jak wcześniej obiecałam, dzisiaj przepis na sajgonki. Mam nadzieję, że zaopatrzyliście się w papier ryżowy? Jeśli chodzi o tę orientalną potrawę był to mój kulinarny debiut i improwizacja, ale uważam, że jak na pierwszy raz wyszły mi całkiem nieźle. Trochę inaczej bym je podsmażyła, aby wyszły bardziej chrupiące, więc następnym razem zrobię inaczej (Wy możecie to zrobić już za chwilę). Mimo wszystko cała porcja zniknęła z talerza bardzo szybko, co jest chyba dowodem na to, że były zjadliwe ;-). Myślę, że mogę je Wam zdecydowanie polecić.


Składniki na około 20 sajgonek:
  • 20 okrągłych arkuszy papieru ryżowego
  • około 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 duża marchewka
  • pół cebuli
  • garść suszonych grzybków mun
  • natka pietruszki
  • około 20 dkg makaronu ryżowego (nitki)
  • 1/2 papryki
  • głęboki talerz (o średnicy arkuszy papieru) z ciepłą wodą
  • olej do smażenia
  • przyprawy (pieprz, sól, przyprawa kuchni chińskiej, papryka w proszku)
  • 1 białko

W czajniku gotujemy wodę, grzybki mun wrzucamy do miseczki i zalewamy wodą. Odstawiamy na jakiś czas. W małym garnuszku gotujemy wodę z odrobiną soli, po zagotowaniu wrzucamy makaron, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na 3 - 4 minuty, po czym odlewamy.


Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy posiekaną w grubą kostkę cebulę. Po chwili dodajemy mięso i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Na tarce, na grubych oczkach ścieramy marchewkę, którą wrzucamy do mięsa wraz z posiekaną natką pietruszki. Paprykę kroimy w kosteczce i dorzucamy do mięsa.


Kroimy namoczone grzybki mun na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię. Dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki makaron (pęczek makarony kroimy na około 3 części, aby nie był zbyt długi). Całość razem dokładnie mieszamy i smażymy przez krótką chwilę, aby smaki trochę się wymieszały.

Przystępujemy do zawijania i smażenia sajgonek:
  1. arkusz papieru moczymy w wodzie aby zmiękł
  2. układamy na posmarowanej białkiem desce
  3. na środek nakładamy porcję mięsa
  4. boki okręgu zakładamy do środka
  5. całość ciasno zwijamy
  6. układamy na posmarowanej olejem tacy
  7. wkładamy na około 30 - 45 minut do lodówki
  8. na patelni lub w woku rozgrzewamy sporą ilość oleju, aby sajgonki lekko się zanurzyły
  9. smażymy na złoty kolor z obu stron
  10. odkładamy na deskę do przestudzenia i chowamy do szczelnego pojemnika, lub ...
  11. przystępujemy do jedzenia :-)
Możemy je jeść jako danie główne lub jako przystawka przed daniem głównym.

Smacznego!!



2 komentarze:

  1. Poproszę o 2 sajgonki na kolację :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. a dla mnie coś jeszcze zostanie??? bo do obiadu daleko , w brzuchu pustka a tu takie pyszności ..mniammmmm

    OdpowiedzUsuń