czwartek, 18 października 2012

Zapiekanka z kurczakiem



Kolejny pomysł na wspaniały, syty i całkiem szybki obiad. Smakuje wyśmienicie i jest łatwa w przygotowaniu. Połączenie kurczaka i kremowego śmietanowo - serowego sosu z ziemniakami i warzywami świetnie zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Zapiekanka tak szybko zniknęła z talerzy, że byłam w całkiem sporym szoku. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje ;-)


Składniki:
  • 5 dużych ziemniaków
  • około 70 dkg fileta z kurczaka
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 2 duże łyżki topionego serka śmietankowego lub serka typu Almette
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżka mąki pszennej
  • ulubione warzywa, może być mrożona mieszanka (około 4 dużych garści)
  • 20 dkg żółtego sera
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia (ewentualnie mieszanka do dań włoskich), papryka w proszku
  • olej

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w paski około 0,5 cm grubości. Wrzucamy do osolonej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut (muszą być jeszcze lekko twarde, żeby się nie rozpadały). Następnie odlewamy i układamy na dnie żaroodpornego naczynia (lub blaszki) wysmarowanego tłuszczem.


Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy kurczaka pokrojonego w kostkę, którego przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie dorzucamy warzywa, zalewamy wodą i całość dusimy na małym ogniu przez około 5 minut. W osobnym małym naczyniu rozrabiamy śmietankę z serkiem topionym i mąką. Zalewamy tym kurczaka i dokładnie mieszamy. Wsypujemy około 1 łyżeczkę oregano i bazylii oraz paprykę. Całość przelewamy na ziemniaki. Posypujemy startym serem.


Zapiekamy około 30 - 40 minut w piekarniku w 180 stopniach.


Na zdjęciu poniżej jeszcze przed posypaniem serem i upieczeniem.





9 komentarzy:

  1. bardzo smaczna zapiekanka, polecam na szybki obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A po co Ci mąka ?? z kąd ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka jest po to, żeby zagęścić sos. A przepis jest z mojej głowy - autorski.

      Usuń
    2. Z KĄD !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Boże widzisz i nie grzmisz

      Usuń
    3. sory to wkoncu ta zapiekanka nadaje sie do zjedzenia bo nie wiem o co chodzi z tym bogiem

      Usuń
    4. no a poza tym to chyba trzeba dodac mąki żeby sos był gęsty no chyba ze robisz gotowca z torebki jak anonimowy kolega lub koleżanka bo widze że kompletnie ten ktoś nie ma pojęcia o gotowaniu..... zapiekanki jeszcze nie robiłam ale napewno zrobie bo wygląda super i pewnie tak samo smakuje:>

      Usuń
    5. na pewno pisze się oddzielnie

      Usuń
  3. Zapiekanka pycha, zrobiłam z brokułami, marchewką i papryką, a zamiast ziół prowansalskich rzuciłam zwykłej wegety... MNIAM

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki! Bardzo smaczne i proste :)

    OdpowiedzUsuń