środa, 17 lipca 2013

Wołowina po chińsku


Ten przepis stanie się jednym z moich ulubionych. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Mogłabym jeść i jeść i jeść ... Pozycja obowiązkowa dla wszystkich wielbicieli kuchni dalekiego wschodu, a także dla wszystkich, którzy twierdzą, że za taką kuchnią nie przepadają - ten przepis zmieni Wasze zdanie. Po stokroć polecam! :-)


Przepis zaczerpnięty z bloga Kwestia smaku i nieco zmodyfikowany :)


Składniki:
  • 300 g dowolnego mięsa wołowego
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/3 żółtej papryki
  • 1 średnia marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej
  • sól, pieprz


Sos:
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki octu winnego lub ryżowego (lub sok z 1/2 cytryny)
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki brązowego cukru (można zastąpić białym)


Mięso kroimy w bardzo plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące ziemniaczanej. Smażymy na patelni około 4 minuty. Zdejmujemy mięso z patelni.


Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w słupki, chili w plasterki. Smażymy na średnim ogniu około 4 minut na patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Zwiększamy ogień i smażymy jeszcze około 2 minut. 

Do warzyw dorzucamy usmażone wcześniej mięso. W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu. Na patelnię dodajemy przygotowany sos, najlepiej porcjami po 2 łyżki czekając za każdym razem do jego zgęstnienia. 


Podajemy z makaronem ryżowym.


Smacznego!





2 komentarze:

  1. Przepis wypróbowalam :-) Tylko zamiast wolowiny użylam wieprzowiny i wyszlo bardzo,bardzo smaczne.
    Polecam wszystkim.
    Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja czasami również robię z wieprzowiną lub ewentualnie kurczakiem :-)

    OdpowiedzUsuń