sobota, 1 września 2012

Najprostsze drożdżówki



Kto twierdzi, że ciasto na drożdżówki musi być trudne, pracochłonne i nie zawsze wyjść? Jeśli też jesteście tego zdania, to przepis ten zupełnie odmieni Wasze podejście do drożdżówek. Nie ma nic prostszego od tych małych, pachnących smakołyków. Wyjdą pyszne zarówno tym doświadczonym jak i tym bardziej opornym w kulinarnej sztuce. Doskonałe ze świeżymi owocami, dżemem, popite szklanką mleka. Idealne na każdą okazję. I do tego ten zapach świeżutkich bułeczek unoszący się w całym mieszkaniu ... przywołanie wspomnień z dziecinnych lat. Każdy kto wchodząc do Waszego mieszkania go poczuje powie, że jesteście najlepszymi cukiernikami na świecie ... POLECAM!


Składniki na około 20 drożdżówek:

  • 100 g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. cukru
  • mały cukier wanilinowy
  • 3/4 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. oleju
  • 4 jajka
  • 4 szkl. mąki
Drożdże rozkruszamy i wrzucamy na dno miski. Zasypujemy cukrem i cukrem wanilinowym. W międzyczasie podgrzewamy mleko, żeby było ciepłe - nie gorące, bo zabije nam drożdże! Wlewamy mleko do miski z drożdżami i cukrem. Następnie do miski wędruje olej i roztrzepane jajka. Całość zasypujemy przesianą mąką.

Tak przygotowane warstwami ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.

Składniki:
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • 1 szkl. mąki 
  • 1/2 cukru waniliowego
Masło zagniatamy z cukrem po czym dodajemy mąkę i całość odstawiamy w oczekiwaniu na ciasto.

Gdy w niecierpliwości minie nam już 1,5 godziny bierzemy miskę z ciastem i wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką. Następnie, na posmarowaną wcześniej tłuszczem blachę, wykładamy łyżką ciasto formując nieduże placuszki (około 20 sztuk) i pozostawiając między nimi odstępy. Na środek każdego z nich możemy wówczas wyłożyć ulubiony dżem, owoce lub zostawić je bez dodatku. Każdą z tak powstałych przyszłych drożdżówek posypujemy przygotowaną uprzednio kruszonką. 

Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 15 - 20 minut do delikatnego zarumienienia ciasta. Po wyjęciu z pieca i ich przestygnięciu drożdżówki lukrujemy (cukier puder + niewielka ilość ciepłej wody). 

Gotowe! Prawda, że proste?
Smacznego!




2 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis. Drożdżówki wyszły wspaniale (dodałem powidła i maliny).
    Oto zdjęcie
    http://imageshack.us/photo/my-images/543/dscf1003w.jpg/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że przepis przypadł do gustu. Dziękuję za zdjęcie - drożdżówki wyszły śliczne, jeszcze ładniejsze niż moje. Pozdrawiam!

      Usuń